A 2000-es évek második felétől egyre bővülnek iskolánk nemzetközi kapcsolatai Európában.
Ezen programon belül lehetőség van az idegen nyelvek tanulására, valamint külföldi cégek, vállalkozások megismerésére, a szakmai ismeretek bővítésére.
Az első nagyobb nemzetközi együttműködésre a Leonardo Mobilitas program keretében került sor. A finnországi Tampere College középiskolájával alakítottunk ki szorosabb kapcsolatot, ami gyümölcsöző szakmai tapasztalatcserét eredményezett a két hasonló profilú intézmény között. 2008 óta diákjaink minden évben negyvenkét napra Finnországba utazhatnak szakmai gyakorlatra, megismerkedhetnek az ottani iskolarendszerrel, képzési formákkal, gyakorlati helyekkel, szokásokkal, Helsinki, Turku, Tampere kulturális értékeivel, nevezetességeivel, s több vállalkozást is megtekinthetnek.
2009-ben aktív munkakapcsolatba kerültünk a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolá-val . 2013-ban a nemzetközi kapcsolataink tovább bővültek a francia CFA Bourges és az IFAC Brest iskolákkal.
Mi is minden évben vendégül látjuk a partnerintézmények diákjait, biztosítunk számukra gyakorlati képzést, megismertetjük velük a régió és az ország nevezetességeit.
A nemzetközi gyakorlati lehetőség segíti a programban résztvevő diákok szakmai kompetenciáinak növelését, olyan széleskörű ismeretek szerzését teszi lehetővé, amely által a későbbiekben nagyobb eséllyel indulnak a nemzetközi és a hazai munkaerőpiacon. Megtanulnak magabiztosan mozogni idegen környezetben, szakmai ismereteik, látókörük bővül, külföldi munkakultúrát és technológiákat személyes tapasztalatok által ismernek meg, mobilitásuk és világnézetük fejlődik. Egy idegen országban szerzett gyakorlat jelentősen elősegíti azt, hogy jól képzett szakemberekké váljanak Szakmai nyelvtudásukat anyanyelvi környezetben gyarapíthatják, és ez a lehetőség motivációt jelent számukra nyelvismeretük további elmélyítésére. Önállóságuk, kommunikációs képességeik erősödnek.
A program előnye, hogy a tanulók ismert kísérők felügyeletével utaznak, akik a kint tartózkodásuk alatt koordinálják a diákok gyakornoki munkáját.
Az utazásokat, a teljes ellátást, a biztosításokat, a szakmai gyakorlatot az iskola finanszírozza a pályázat keretében, azt is ellenőrzi, hogy valóban színvonalas, megbízható fogadóhelyekre kerüljenek a gyakornokok, tehát a résztvevők teljesen biztonságos körülmények között szerezhetnek külföldi szakmai tapasztalatot, melyről a végén kétnyelvű Europass bizonyítványt kapnak az élmények mellé.
A tanulók külföldi képzése mellett nagy hangsúlyt fektetünk tanáraink, szakoktatóink nemzetközi gyakorlatának támogatására is, ezért több alkalommal vettünk már részt a FOODPRO programban, így a munkatársainknak lehetősége van új nemzetközi technológiák, termékek, alapanyagok megismerésére.
Terveink szerint a nemzetközi kapcsolataink tovább bővülnek a jövőben, jó lehetőséget teremtve a diákoknak és tanárainknak, hogy egy nyitott Európában utazhassanak, újabb és újabb szakmai gyakorlatra és tapasztalatra tegyenek szert, miközben nyelvtudásukat is gyarapítják.
Pályázat száma | Pályázat címe | Pályázat időtartama | Pályázat célcsoportja | Pályázat alcélcsoportja | Pályázat összege | Elszámolás állapota |
LdV-HU-08-IVT-1042 | Magyar rénszarvaskolbász és finn szalámi | 2008-2009 | szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok külföldi gyakorlata | Húsfeldolgozó tanulók 4 fő | 5388 EURO | Lezárt, elfogadott |
LdV-HU-08-VEP-3006 | Készítsünk együtt finn ruisleipa-t és magyar fehér kenyeret!! | 2008-2009 | sütőipari szakképzési szakértők tanulmányútja | Pék tanárok 3 fő | 8617 EURO | Lezárt, elfogadott |
LdV-HU-08-VEP-3022 | Készítsünk magyar szalámit Tamperében! | 2008-2009 | húsipari szakképzési szakértők tanulmányútja | Húsfeldolgozó tanárok 3 fő | 5193 EURO | Lezárt, elfogadott |
LdV-HU-10-IVT-1129 | Élelmiszeripari tanulók Tamperében – Készítsünk finn karácsonyi sonkát és hagyományos péksüteményt! | 2010-2011 | szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok külföldi gyakorlata | Húsfeldolgozó és sütő cukrász technológus tanulók 6 fő | 13840 EURO | Lezárt, elfogadott |
LdV-HU-11-IVT-1021 | Hogyan készítenek magyar tanulók finn nemzeti ételeket? | 2011-2012 | szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok külföldi gyakorlata | Húsfeldolgozó és sütő cukrász technológus tanulók 6 fő | 13010 EURO | Lezárt, elfogadott |
LdV-HU-12-IVT-1026 | Finn receptek magyar módra!? | 2012-2013 | szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok külföldi gyakorlata | Húsfeldolgozó és sütő cukrász technológus tanulók 6 fő | 13012 EURO | Lezárt, elfogadott |
LdV-HU-13-IVT-1076 | Francia és finnországi gyakorlatok 3 turnusban 18 tanuló és 3 kísérő tanár | 2013-2014 | szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok külföldi gyakorlata | Pékcukrász és húsfeldolgozás | 39060 EURO | Lezárt, elfogadott |
HAT-14-02-0041 | Barangolás Székelyföld és a Dél-Alföld élelmiszeriparában | 2014 | Határtalanul pályázat Csíkszeredára 20 diák és 2 kísérő részére | 1.314.000 Forint | Lezárt, elfogadott | |
2014-1-HU01-KA102-000197 | Herrvursli baguettel szegediesen | 2014-2015 | szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok külföldi gyakorlata | pék pékcukrász és húsfeldolgozó tanulók 12 fő+ 2 kísérő tanár 6 hetes szakmai gyakorlata külföldi partnerintézményeknél (Finn és francia) | 29246 EURO | Lezárt, elfogadott |
2015-1-HU01-KA102-013246 | Hurka, kolbász, friss kenyér francia, finnugor módra | 2015-2016 | szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok külföldi gyakorlata | pék pékcukrász és húsfeldolgozó tanulók 12 fő+ 2 kísérő tanár 6 hetes szakmai gyakorlata külföldi partnerintézményeknél (Finn és francia) | 29247 EURO | Lezárt, elfogadott |
EPP-KA109-HU-2015-013675 | tanúsítvány pályázat 5 évre | 2016-2021 | félidős beszámoló elfogadva 2019. januárban | |||
2016-1-HU01-KA116-022680 | élemiszeripari adatátvitel Bresten keresztül Tamperén át Szegedig | 2016-2017 | szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok külföldi gyakorlata és oktatók szakmai továbbképzése | 12 tanuló 6 hetes Finno. És Francia o. gyakorlata és 3-3 tanár Finn és Francia munkalátogatása 5-5 napra | 35936 EURO | Lezárt, elfogadott |
HAT-17-02-0192 | Élelmiszeripari kalandozások Szegedtől Csíkszeredáig | 2017 | Határtalanul pályázat Csíkszeredára 20 diák és 2 kísérő részére | 2.123.000 Forint | Lezárt, elfogadott | |
2017-1-HU01-KA116-035370 | Élelmiszeripari tudáscsere | 2017-2018 | szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok külföldi gyakorlata és oktatók szakmai továbbképzése | 12 tanuló 6 hetes Finno. És Francia o. gyakorlata és 3-3 tanár Finn és Francia munkalátogatása 5-5 napra | 35937 EURO | Lezárt, elfogadott |
HAT-18-02-0405 | Élelmiszeripari adok-kapok Szeged és Csíkszereda között | 2018 | Határtalanul pályázat Csíkszeredára 20 diák és 2 kísérő részére | Aláírt, megkötött szerződés | ||
2018-1-HU01-KA116-047024 | Európai élelmiszeripari tudásbörze | 2018-2019 | szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok külföldi gyakorlata és oktatók szakmai továbbképzése 3 EU-s országban | 12 tanuló 6 hetes gyakorlata finn és Francia országban 3 tanuló 2 hetes gyakorlata Romániában és 3-3 tanár 5-5 napos tanulmányútja Francia és Finnországban | 41627 EURO | 2018.07.01-2019.06.30. folyamatban lévő végrehajtás és beszámolás, nem lezárt |
HAT-19-02-0143 | Élelmiszeripari kalandtúra | 2019 | Határtalanul pályázat Csíkszeredára 20 diák és 2 kísérő részére | 2.924.472 Forint | Beadott, döntésre vár | |
2019-1-HU01-KA116-060345 | 2019-2020 | szakmai alapképzésben résztvevő fiatalok külföldi gyakorlata és oktatók szakmai továbbképzése 3 EU-s országban | 13 tanuló 6 hetes gyakorlata finn és Francia országban 3 tanuló 2 hetes gyakorlata Romániában és 3-3 tanár 5-5 napos tanulmányútja Francia és Finnországban | 42731 EURO | folyamatban van szerződéskötése, megnyertük |