2017. április 3-7-ig tantestületünkből hárman – Csabáné Neogradi Irén, Vekety László, Zelenka Ferenc – a finnországi Tamperébe utaztak szakmai tanulmányi útra az Erasmus+ pályázat keretében.
2017. április 6-án a sándorfalvi Pipacs Óvodából érkeztek vendégek a hústanműhelybe.
2017. április 10. (hétfő) pék komplex szintvizsga volt.
2017. április 12. 10:00 A holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztünk.
2017. április 13 – 18. Tavaszi szünet /utolsó nap: április 12. (szerda) — első nap: április 19. (szerda) “B” hét/ volt.
2017. április 19. (szerda) – csak a szakgimnázium tanulóinak: tanítás nélküli munkanap (XI. A és XI.B) volt.
2017. április 20. (csütörtök) Diáknapot tartottunk 10:00 órától 15:00 óráig. Ennek a rendezvénynek többéves hagyománya van, színes programok közül lehetett választani az idei évben is.
10:00 órakor a megnyitó után az osztályzászlók értékelésére került sor, majd az udvaron hagyományos disznóvágást lehetett megnézni, és frissen sült hagymás vért lehetett kóstolni. A laborban berendezett hidegkonyhában szebbnél szebb és finomabb saláták készültek. Aki egy kis csendre, pihenésre vágyott, az betérhetett egy teára, és a tanműhelyben készített édes-és sós teasüteményre a keleti hangulatú teaházba.
A sportcsarnokban focibajnokság, kapitánylabda, szkander bajnokság, frizbi volt.
Az iskola tantermeiben extrém activity, keresztrejtvény, amőba, kalóz kocka, szabaduló szoba játékaiban lehetett megmérettetni magukat diákjainknak.
A zsibongóban ping-pong bajnokság zajlott.
A nap eseményeit az osztályok közötti kötélhúzás zárta a tornacsarnokban.
Az egész rendezvény ideje alatt szalámis szendvicset lehetett enni.
Az egyes versenyszámok győztesei:
Az osztályzászló verseny : XI.A osztály of. Csabáné Neogradi Irén
A kötélhúzás abszolút nyertese: XI.A
Activity és Tabu játék : 9. P of. Lipták Zoltán
Hidegkonyha: XIV. Dr. Kovács Márta
Focibajnokság: 10. H of. Csóti Ildikó
Frizbi: 10.H
Kapitánylabda: 11. P of. Juhász Edit
Kalóz kocka: Csuhaj András 9. HP of. Harmatosné Ráczi Erika
Szkander és „Fodor Erős Embere”: Balogh László 10. H
Szabaduló szoba: XI.A
Ping-pong: Hegedűs Attila XI.B of. Mucsi Mária
A rendezvény szponzorai: PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem ZRt. , az iskola tanműhelyei
2017. április 21. (péntek) húsfeldolgozó komplex szintvizsga volt, minden tanuló jelesre vizsgázott.
2017. április 21-én 18:00-22:00 óráig iskolánk is csatlakozott a Szakmák éjszakája 2017 országos rendezvénysorozathoz.
A programjaink célja az volt, hogy az általános iskolás tanulók, szüleik, a felnőttoktatás iránt érdeklődők betekinthessenek az iskolánkban folyó szakképzésbe, oktatott szakmáinkba.
Az élelmiszer-ipar területén belül lehetőség volt elmerülni a sajtkészítés rejtelmeibe, elleshették, kipróbálhatták a kalácsfonás technikáját, a perec készítését.
A húsipari technológia keretében a tanműhelyben láthatták a juhbeles virslihez szükséges húspép elkészítését, fűszerezését, a töltést. Aki kedvet kapott a töltéshez, részese lehetett a munkának.
Nagy sikere volt a 3D-s félsertés puzzle-nak. A már előre felbontott, lecsontozott részeket a szakoktató kollégáink összerakták. „A kis mesterek” a félsertésről eltávolíthatták a bőrét, a csontokról leemelhették a csont nélküli oldalast, a combot, a rövid-és hosszú karajt, a szűzpecsenyét, a csont nélküli csülköt, a lapockát.
Ezután tanári segítség nélkül „építették vissza” a csontok tanulmányozása után a megfelelő helyre a húsokat.
Minden tanműhelybe ellátogató beöltözött a higiéniai előírásoknak megfelelően. Kipróbálhatták a lánckesztyűt és a láncmellényt is.
A munka elvégzése után termékeinkből kóstolhattak: disznósajtot, májast, száraz kolbászt, száraz szalámit, frissen sült sertéshúst, sült virslit.
Minden állomáson pontokat lehetett gyűjteni, amelyet távozás előtt kis reggeliző csomagra lehetett beváltani. A csomag a meghirdetett mottóhoz – „Készítsd el a reggelidet!” – méltóan tartalmazott egy zsemlét, egy fél pár virslit, egy kis darab sajtot.
A gyakorlati bemutatók mellett mézeskalács díszítés anyák napjára, a laborban kísérletek – „ezerszínű káposzta”, előadás fűszer-és gyógynövényekről, a csokoládé rejtelmei, elméleti tudnivalók a helyes táplálkozásról, a zsibongóban „Játszótér” – a szakmák megismerése kvíz, totó, teszt formájában. Készíthettek karkötőt a géptanműhelyben fellelhető anyagokból.
Aki egy kis csendre, nyugalomra vágyott a keleti hangulatú teaházban megpihenhetett.
Finom teákat, a tanműhelyben készített édes – és sós teasüteményeket kóstolhatott.
Többen kitöltöttek egy tea totót is, amelyben új ismeretekkel gazdagodtak.
Minden résztvevő szóróanyagot is kapott a képzéseinkről, a nyári gyermek –és felnőtt péktáborainkról.
Az eseményről készült rövid video az alábbi linken érhető el:
2017. Szakmák éjszakája a Fodorban /video/
A Szakmák éjszakája 2017 rendezvény szponzorai:
Backaldrin Hungaria KFT. Szigetszentmiklós-Lakihegy
Novoth- Hús Kft. Tataháza
COOPTER- PLUS Kft. Szeged
Szegedi Sütödék Kft. Szeged
2017. április 24-én 15:00 órakor a zsibongóban Állásbörze volt a végzős osztályok tanulóinak.
A rendezvény célja az volt, hogy a végzős tanulók találkozzanak a szakmájuknak megfelelő cégek képviselőivel és állásajánlataikkal.
A meghívásunkra az alábbi cégek képviseltették magukat:
PICK Szeged Szalámigyár és Húsüzem ZRt.
Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft.
Fornetti Fagyasztott Pékáru-termelő és Kereskedelmi Kft. Kecskemét
Napsugár Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Szeged
Tanulóink élénken érdeklődtek a cégek ajánlatai iránt, mindenki elégedetten távozott.
2017. április 25-én iskolánkból 30 tanuló kirándult Szentendrére.
A tanulók 7:30-kor indultak az iskolából. Úti cél a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum volt, ahol a diákok a hagyományos kenyérsütés technológiájával ismerkedtek meg.
Dagasztották a tésztát és kemencében sütötték ki. A skanzenben tett séta után a Retro Design Center Szentendre – 70-es évek, Trabant, időutazás, keleti autók kiállítás megtekintése következett.
Lehetőség volt sétálni a Duna-parton vagy a város szűk utcácskáin, megkóstolni egy finom fagylaltot. Gyorsan elrepült az idő, a busz este ért vissza az iskolába.
Az utazást Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának pályázatán nyert pénzből finanszíroztuk.
2017. április 25-én a 11. húsfeldolgozó osztály Tataházán marhavágáson vett részt.
2017. április 26. 14:00-tól az Erasmus+ pályázat keretében Finn- és Franciaországban szakmai gyakorlaton részt vett tanulók beszámolóit hallgattuk meg, utána termékkóstoló volt azon termékekből, melyeket kint tanultak. Az előadások színes, tartalmas képet adtak a külföldi szakmai gyakorlatok mindennapjaiból, a munkahelyekről, szabadidős programokról, élményekről.
A tanulók által készített francia és finn péksütemények, bagettek, húskészítmények íz világa, termékgazdagsága bemutatta a francia és finn nemzet gasztronómiájának egy pici szeletét.
2017. április 27. (csütörtök) Diákközgyűlést tartottunk.A szavazás eredménye:
Az iskolai Diáktanács elnöke: Kucsera Zoltán XI.A osztályos tanuló
Az iskolai Diáktanács tagjai: Erdélyi Róbert XI.A osztályos és Stul Nikolett 9.P osztályos tanuló lett.
2017. április 27-28. a Projekthét keretében a téma: Környezettudatosság, fenntarthatóság minden osztálynak. A programok a két napon külön órarend szerint zajlanak 8:00-12:00 óráig.
A szaktanáraink előadásokat, játékos feladatokat állítottak össze az alábbi témákban:
Az vagy, amit megeszel / Önjáró kukáshajó / Ökológiai lábnyomunk / Környezetvédelem – szövegértés / Környezetbarát termékcsomagolás / Újrahasznosítás lehetőségei / Egészséges táplálkozás – környezettudatos vásárlás / Angol-és német nyelvi játékos feladatok a témában /
Kisfilmek a környezetvédelem, ökolábnyom, környezettudatosság, fenntarthatóság témaköréből / Látogatás a szegedi Móra Ferenc Múzeumba – Csak egy Földünk van – a múzeum állandó természetvédelmi kiállításának megtekintése.
A tanulók hasznos információk birtokába jutottak az egyes órák, foglalkozások alatt.