Szakmák éjszakája

SZEJ2020logoEbben az évben is részt vett volna iskolánk a szakmák éjszakája elnevezésű programban, mely az idei évben április 3-ára volt tervezve, de a koronavírus járvány miatt nem került megrendezésre!

Országos helyszínek, információk:
http://szakmakejszakaja.hu/
Facebookon:
https://www.facebook.com/szakmakejszakaja/

Részletes tervezett programok 2020-ban:

Virsli, kolbász, szalonna – ami a hentes kamrájában mindig van

A liszttől a kenyérig és azon is túl – finomságok a kemencéből

Ki tud többet az élelemről? – játékos kalandozás az alapanyagok és az ételek világában

Volt is, lesz is – pékre, hentesre, cukrászra mindig szükség van!

Ízek, színek, illatok – az ételek összetevőinek vizsgálata kóstolással, szemrevételezéssel, szaglással


Korábbi évek programjai:

Mottó: “Készítsd el a reggelid!”

Készítsd el a reggelidet! 1. – Igazi 3D sertéspuzzle, virslitöltés és –kóstolás
Készítsd el a reggelidet! 2. – Gyerekek, gyerekek, szeretik a perecet!
Készítsd el a reggelidet! 3. – Finomat, szépet, édeset: mézeskalács-díszítés
Készítsd el a reggelidet! 4. – A tejtermék sem maradhat ki a reggeliből
Készítsd el a reggelidet! 5. – Tavaszi szivárvány (ezerszínű káposzta)
Készítsd el a reggelidet 6. – Csokoládé: finom, egészséges és nem tilos

A hústanműhelyben sertés puzzle és frissen sült  grill kolbász volt, a péktanműhelyben péksütemények készültek, az érdeklődők bepillanthattak a sajtkészítés titkaiba, a mézeskalács díszítésbe, a csokikészítésbe. Laboratóriumi gyakorlatot is láthattak. Az előtérben termékbemutató és továbbtanulási tájékoztatás is volt.
A látogatás után minden résztvevő reggeliző csomagot kapott az elkészült termékekkel.
Köszönjük minden érdeklődő diák és felnőtt részvételét a programjainkon!

A programjaink célja az, hogy az általános iskolás tanulók, szüleik, a felnőttoktatás iránt érdeklődők betekinthessenek az iskolánkban folyó szakképzésbe, oktatott szakmáinkba.
Az élelmiszer-ipar területén belül lehetőség van elmerülni a sajtkészítés rejtelmeibe, elleshetik, kipróbálhatják a kalácsfonás technikáját, a perec készítését.
A húsipari technológia keretében a tanműhelyben láthatják a juhbeles virslihez szükséges húspép elkészítését, fűszerezését, a töltést. Aki kedvet kap a töltéshez, részese lehet a munkának.
Nagy siker szokott lenni a 3D-s félsertés puzzle. A már előre felbontott, lecsontozott részeket a szakoktató kollégáink összerakják. „A kis mesterek” a félsertésről eltávolíthatják a bőrét, a csontokról leemelhetik a csont nélküli oldalast, a combot, a rövid-és hosszú karajt, a szűzpecsenyét, a csont nélküli csülköt, a lapockát.
Ezután tanári segítség nélkül „építhetik vissza” a csontok tanulmányozása után a megfelelő helyre a húsokat.
Minden tanműhelybe ellátogató beöltözik a higiéniai előírásoknak megfelelően. Kipróbálhatják a lánckesztyűt és láncmellényt is.
A munka elvégzése után termékeinkből kóstolhatnak: disznósajtot, májast, száraz kolbászt, száraz szalámit, frissen sült sertéshúst, sült virslit.
Minden állomáson pontokat lehet gyűjteni, amelyet távozás előtt kis reggeliző csomagra lehet beváltani. A csomag a meghirdetett mottóhoz – „Készítsd el a reggelidet!” – méltóan tartalmaz egy zsemlét, egy fél pár virslit, egy kis darab sajtot.
A gyakorlati bemutatók mellett mézeskalács díszítés anyák napjára, a laborban kísérletek – „ezerszínű káposzta”, előadás fűszer-és gyógynövényekről, a csokoládé rejtelmei.

A tavalyi rendezvényről a Délmagyarország honlapján is található képes beszámoló a Szakmák éjszakájáról. Az utcán és az iskolánkban készített képek is vannak közöttük:
http://www.delmagyar.hu/kepek/szakmak_ejszakaja_szegeden/2057449/3274212/


2017. április 21-én 17:00-22:00 óráig iskolánk is csatlakozott a Szakmák éjszakája 2017 országos rendezvénysorozathoz.

Az eseményről készült rövid video az alábbi linken érhető el:
Szakmák éjszakája a Fodorban /video/

A programjaink célja az, hogy az általános iskolás tanulók, szüleik, a felnőttoktatás iránt érdeklődők betekinthessenek az iskolánkban folyó szakképzésbe, oktatott szakmáinkba.
Az élelmiszer-ipar területén belül lehetőség van elmerülni a sajtkészítés rejtelmeibe, elleshetik, kipróbálhatják a kalácsfonás technikáját, a perec készítését.
A húsipari technológia keretében a tanműhelyben láthatják a juhbeles virslihez szükséges húspép elkészítését, fűszerezését, a töltést. Aki kedvet kap a töltéshez, részese lehet a munkának.
Nagy siker szokott lenni a 3D-s félsertés puzzle. A már előre felbontott, lecsontozott részeket a szakoktató kollégáink összerakják. „A kis mesterek” a félsertésről eltávolíthatják a bőrét, a csontokról leemelhetik a csont nélküli oldalast, a combot, a rövid-és hosszú karajt, a szűzpecsenyét, a csont nélküli csülköt, a lapockát.
Ezután tanári segítség nélkül „építhetik vissza” a csontok tanulmányozása után a megfelelő helyre a húsokat.
Minden tanműhelybe ellátogató beöltözik a higiéniai előírásoknak megfelelően. Kipróbálhatják a lánckesztyűt és láncmellényt is.
A munka elvégzése után termékeinkből kóstolhatnak: disznósajtot, májast, száraz kolbászt, száraz szalámit, frissen sült sertéshúst, sült virslit.
Minden állomáson pontokat lehet gyűjteni, amelyet távozás előtt kis reggeliző csomagra lehet beváltani. A csomag a meghirdetett mottóhoz – „Készítsd el a reggelidet!” – méltóan tartalmaz egy zsemlét, egy fél pár virslit, egy kis darab sajtot.
A gyakorlati bemutatók mellett mézeskalács díszítés anyák napjára, a laborban kísérletek – „ezerszínű káposzta”, előadás fűszer-és gyógynövényekről, a csokoládé rejtelmei.
Minden résztvevő szóróanyagot is kap a képzéseinkről, a nyári gyermek –és felnőtt péktáborainkról.

A Szakmák éjszakája 2017 rendezvény szponzorai:
Backaldrin Hungaria KFT. Szigetszentmiklós-Lakihegy
Novoth- Hús Kft. Tataháza
COOPTER- PLUS Kft. Szeged
Szegedi Sütödék Kft. Szeged