Image
Image
Image
Image
Image
Image

SZAKKÉPZŐ ISKOLA

3 szakképzési évfolyam alatt
megszerezhető OKJ szakmák

PÉK - 0003

A pék sütőipari üzemekben termelési tevékenységet végez. Felelős a technológiai, higiénia, munkavédelmi és egyéb vonatkozó jogszabályi követelmények betartásáért.

 

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • átvételi és raktározási feladatokat végezni,
  • előkészítő műveleteket végezni,
  • nyersanyagot, készterméket vizsgálni, gyártásközi ellenőrzés végezni,
  • eszközöket használni, gépeket és berendezéseket kezelni,
  • befejező műveleteket végezni,
  • tésztát készíteni,
  • tölteléket készíteni,
  • feldolgozni a tésztát, tésztát keleszteni,
  • tésztát sütni,
  • készterméket kezelni, csomagolni,
  • mézeskalácsot készíteni és díszíteni,
  • betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat,
  • adminisztrációs munkát végezni,
  • ismeri a rendelet által szabályozott alapanyagok, élelmiszer-adalékanyagok tulajdonságait, a csoportok közötti különbségeket,
  • tisztában van a tápértéket befolyásoló tényezőkről (az összetevők függvényében),
  • tudja az allergént okozó anyagokat.
Image
Image

CUKRÁSZ - 0005


A cukrász szakképesítéssel rendelkező képes:
  • saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni
  • élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni
  • cukorkészítményeket előállítani
  • bevonó anyagokat készíteni, felhasználni
  • cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni
  • uzsonnasüteményeket készíteni
  • teasüteményeket készíteni
  • kikészített süteményeket készíteni,
  • hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni
  • nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni
  • fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni
  • pohárkrémeket, készíteni
  • bonbonokat készíteni
  • tányérdesszerteket készíteni
  • alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni

PÉK-CUKRÁSZ - 006

A pék-cukrász termékgyártó sütőipari, illetve cukrászipari üzemekben önállóan vagy irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, feldolgozásában, termékek előállításában, a félkész- vagy késztermékek tárolási, csomagolási és forgalmazási munkáiban vesz részt.


A szakképesítéssel rendelkező képes:
  • kiszámolni, kimérni, kiméretni a szükséges nyersanyagokat,
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni,
  • cukrászati félkész-termékeket készíteni,
  • cukrászati késztermékeket készíteni,
  • díszítő műveleteket végezni,
  • cukrászati és sütőipari töltelékeket, krémeket készíteni,
  • cukorkészítményeket főzni, olvasztani,
  • fagylaltot, parfét készíteni,
  • pohárkrémet készíteni,
  • sütőipari nyersanyagokat előkészíteni,
  • kenyérféléket készíteni,
  • péksüteményeket és finom pékárukat készíteni,
  • sütőipari termékeket fagyasztani, kelesztést késleltetni,
  • zsemlemorzsát gyártani,
  • célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készíteni,
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősíteni,
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni,
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végezni,
  • a technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával,
  • a hulladékokat kezelni,
  • a melléktermékek felhasználásáról gondoskodni,
  • a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani,
  • vállalkozást indítani, működtetni,
  • ismeri a rendelet által szabályozott alapanyagok, élelmiszer-adalékanyagok tulajdonságait, a csoportok közötti különbségeket,
  • tisztában van a tápértéket befolyásoló tényezőkről (az összetevők függvényében),
  • tudja az allergént okozó anyagokat
Image
Image

HÚSIPARI TERMÉKGYÁRTÓ

A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira. A hentes készíti a húskészítményeket, mint például kolbászok, felvágottak, szalámik, virslik stb. A hentes és húskészítmény-készítő szaktudásának köszönhetően biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jutnak el a fogyasztókhoz. A hentes nemcsak feldolgozza a húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja a vásárlóit.

Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények összeállítása és elkészítése.


A szakképesítéssel rendelkező képes:
  • átvenni a munkaterületet;
  • felmérni, előkészíteni a szükséges anyagokat, eszközöket;
  • elsődleges feldolgozást végezni;
  • darabolást, csontozást végezni;
  • másodlagos feldolgozást végezni;
  • félkész- és késztermékeket készíteni;
  • hőkezelt húskészítményeket gyártani;
  • sózott, pácolt húskészítményeket gyártani;
  • befejező műveleteket végezni;
  • gépeket kezelni, berendezéseket üzemeltetni;
  • alapméréseket végezni